‘Pinkster Drie’ is voor veel Zaankanters nog steeds een extra vrije dag. Jammer genoeg zijn er in de loop der jaren veel gebruiken rondom deze regionale feestdag verdwenen en is deze bijzondere gedenking bijna ter ziele.
De (wat oudere) vrijwilligers van WSV’30 gingen als klein kind op die 3e Pinksterdag op de fiets naar Purmerend.
Het was een jaarlijkse bonte stoet, die via Jisp richting Purmerend trok. Naast de kermis in Jisp, hoorde het traditionele tochtje bij die dag. Purmerend was toen al een marktstad en de Zaankanters trokken tijdens die dag daarheen om een ‘bokkie’ op de veemarkt te kopen. Ieder jaar stond er op menig erf een jong bok, die in de herfst zodanig vetgemest was, dat er al gauw een andere bestemming voor werd gevonden. De hoogconjunctuur vierde toen geen hoogtij.
De traditionele 3e Pinksterdag komt niet zomaar uit de lucht vallen en heeft niets met neerdaling van de Heilige Geest te maken. Het heeft alles te maken met de 80-jarige oorlog. De Spanjaarden hielden behoorlijk huis in onze omgeving. Buurgemeenten waren al veroverd en ook Purmerend moest er ook aan geloven. Duizenden Spanjaarden trokken op om de stad in te nemen. Op een dinsdag na Pinksteren kwamen de Spaanse troepen in de omgeving van Wormer. Ze hadden snode plannen maar niet op boer Haentjes gerekend want die was met zijn meid al vroeg aan het melken geslagen. De meid merkte de Spanjaarden al eerste op en waarschuwde Haentjes, die op zijn beurt op zijn klompen naar het dorp rende om de bewoners te waarschuwen. In het zompige land met veel sloten, dijkjes en moerassen werden de soldaten tot staan gebracht en uiteindelijk met behulp van de Watergeuzen en vrijbuiters ter hoogte van de huidige Zaanse Schans tot staan gebracht. Vele Spanjaarden vonden de dood en Purmerend bleef bespaard. Daarom wordt 3e Pinksterdag nog steeds in de voornamelijk Jisp en Wormer gevierd. Een traditie die de vrijwilligers van WSV’30 ook nog steeds in ere houden en niet willen opgeven ter wille van de economie, milieu of vooruitgang. Historie en geschiedenis behoren ook bij het leven. Dus lieve mensen, de week erop mag u uw oud papier op de verzamelplaatsen buiten zetten, gebundeld, goed verpakt en zonder tempex, plastic of melk/juice pakken.
Fijne Pinksterdagen